Genomineerden

De vakjury, bestaande uit Ivonne de Nood, Tracy Metz en Dikkie Scipio, onder voorzitterschap van Fenna Wagenaar, heeft de tijd genomen om uit het aanbod van negentien inzendingen uiteindelijk tien projecten te selecteren.

De keuze laat een buitengewone diversiteit zien, een rijke schakering van particuliere woning tot draaiende kerk, van playground tot wolkenkrabber en van woonensemble tot pleinontwerp. Een caleidoscoop van vormen en kleuren, materialen en plattegronden. Kortom, een mooie weerspiegeling van wat Almere op het gebied van Architectuur te bieden heeft.

Stemmen voor de publieksprijs kan t/m 22 november via dit formulier.

En dit zijn de genomineerden:

1. De Hoeve Nobelhorst, Heren 5 Architecten

De Hoeve is een buurtje in Nobelhorst dat geïnspireerd is op een oude Limburgse Hoeve. De huizen hebben luiken en roedeverdeling in de ramen. Een markante toegangspoort leidt naar het binnenterrein waar de huizen elkaar weerspiegelen.  Alsof ze er al jaren staan.

2. Skills Garden, René Wormhoudt

Skills Garden is ingericht vanuit het Athletic Skills Model (ASM); een nieuwe kijk op de ontwikkeling van sport- en beweegtalent. Op kleurrijke velden zijn spel en plezier gekoppeld aan motorische leerstrategieën, midden in de woonwijk.

3. Achillesveld, HundFalk Architecten

Het alternatief voor de rijtjeswoning in een generiek verkavelingsprincipe voor compacte vrijstaande woningen, met dakterras, een tuin en parkeerplaats op eigen kavel. Een aangename buitenruimte met half verharding. Individuele woonkwaliteit in hoge dichtheid.

4. Zuidhuis, Daniel Venneman, Woonpioniers

De driehoekige vorm van de levensloopbestendige woning biedt schaduw in de zomer en vangt volop zonnewarmte in de winter. Door inzet van slimme technieken is de woning energieneutraal. De veranda over de hele breedte is zondermeer spectaculair te noemen.

5. Tiny Church, Pieter ter Veen, Blacklines

Initiator Pieter ten Veen droomde van een kerkje in Almere Poort. Het duurzame ontwerp van het kleine kapelletje heeft de vorm van een cilinder en draait mee met de zon, dankzij de zonnepanelen op het dak.

 

 

 

 

6. Labyrinth of the Senses, Arc2

‘LotS’: een ultralicht pop-up paviljoen, dat eenvoudig kan worden vervoerd en weer opgeblazen, gebaseerd op bio-mimicry. Hierbij imiteert de ontwerper in de natuur voorkomende vormen in mensgemaakte ontwerpen, in dit geval een bellencluster.

7. Boomrijk, van Bergen Kolpa

Architectuur en boslandschap gaan naadloos in elkaar over. De woningen hebben geen tuin nodig, want vanaf het terras loop je zo het bos in. Alles ademt door het kleurgebruik ‘herfst’. Hoor ik daar een houthakker of is het een specht?

8. San Francisco, Klunder Architecten

Wonen in ‘seaside residence’ San Francisco zorgt het hele jaar voor een vakantiegevoel. Deze ranke slanke, witte toren schittert in de zon. Het adembenemende uitzicht spreekt voor zich. Kortom: een echte blikvanger aan het water.

9. Duinport IV, KVB Architecten

De eenvoud van het ontwerp in combinatie met het gebruik van hoogwaardige materialen karakteriseren het gebouw. De inspringende bovenste verdieping is afgewerkt met een bijzondere houten kroon.  Een statig stadspaleis.

10. Esplanade, Echo-UrbanDesign

De multifunctionele Esplanade is een ontmoetingsplek met allure, voorbereid op diverse activiteiten. De beplantingsvakken, het lijnenspel van betonnen tribunes, bomen en de watertrap geven invulling aan de plek waar jong en oud geniet van stad en natuur.