Skip to content

Architectuurprijs 2018

De Architectuurprijs Almere 2018 is bestemd voor maximaal drie ontwerpen die sinds 2013 in Almere zijn opgeleverd en die naar het oordeel van een onafhankelijke, deskundige vakjury en een kinderjury een prestatie zijn van uitzonderlijke architectonische kwaliteit, geïnspireerd op de thema's ‘Innovatief en Duurzaam’ en die toekomstige ontwerpers inspireren en tot voorbeeld dienen.

De laatste Almeerse Architectuurprijs werd in 2012 uitgereikt. Omdat dit door meerdere Almeerders als een gemis werd gezien, is de prijs terug, waarbij we in 2018 terugkijken op de beste architectuur van de afgelopen zes jaar. Eén keer eerder, in 2015, zijn de Iconen van Almere benoemd. Toen ging het om het opsporen van de jonge monumenten. Dat heeft geleid tot een bijzondere verzameling van gebouwen en plekken die voor de stad zijn behouden.

De prijs 

De winnaars ontvangen een trofee en een geldbedrag van 2500 euro. De prijs is voor ontwerper, architectbureau en architect. Een tentoonstelling van alle genomineerde ontwerpen en prijswinnaars hoort er uiteraard ook bij. Verder wordt een publicatie uitgegeven met het juryrapport en uitgebreide presentaties. Dit blijft nog jarenlang een inspirerend naslagwerk voor de gemeente, ontwikkelende partijen en andere geïnteresseerden.

Hennahof, Almere Buiten. Foto: Geert van der Wijk